I media

från lokaltidningen i Lund

https://lund.lokaltidningen.se/nyheter/2019-09-28/-De-tar-Kulturskolan-ut-till-byarna-5869108.html

Emelie Carlsson Gras, Rani Nair och Robin Petersson arbetar med projektet. Foto: John Nordh

De tar Kulturskolan ut till byarna

Vill fånga upp ungdomarnas intressen

ÖSTRA LUND. 

Lär dig vlogga, göra filmmusik, dansa eller spela ett instrument, eller varför inte starta ett K-popband? Genom Kulturskolans nya projekt ”Pop-in” är det mesta inom film, musik och dans möjligt.

AvJohn Nordh 

Kulturskolan i Lund har svårt att nå ungdomar från byarna Södra Sandby, Dalby, Veberöd och Genarp. Genom pop-in-projektet tar man nu därför kulturen ut till dem. Syftet är att få unga att prova på saker de kanske inte visste att de tycker om. Eller att få dem att förbättra saker de redan är bra på.

DE SOM SKA lyckas med detta är filmskaparen Emelie Carlsson Gras, musikern Robin Petersson och dansaren Rani Nair, alla yrkesverksamma inom sitt respektive område. Deras mål är att få ungdomarna att starta olika grupper och sedan stötta dem i deras arbete.

– Eftersom vi är specialiserade på olika saker så kan vi slussa ungdomarna mellan oss beroende på vad de är intresserade av. Vill någon lära sig göra film så kan jag visa dem några knep och är någon mer intresserad av dans så kan jag hänvisa dem till Rani, säger Emelie Carlsson Gras.

– Syftet är att fånga upp ungdomarnas intressen och kanske sammanföra dem med andra med samma intresse istället för att de bara sitter hemma själv och skapar. Förra veckan hade vi en grupp som ville starta ett K-popband, fortsätter Rani Nair.

PROJEKTET RIKTAR SIG främst till de som är mellan 12 och 25 år. All verksamhet är gratis och drop-in gäller. Ojämna veckor kommer gänget att vara på plats på Killebäckskolan i Södra Sandby på onsdagseftermiddagarna och på Dalby aktivitetshus på torsdagseftermiddagar. Under jämna veckor är det fritidsgården i Veberöd på onsdagseftermiddagarna och fritidsgården i Genarp på torsdagseftermiddagarna som gäller.

– Detta är schemat som gäller fram till höstlovet. Sedan kan det ändras beroende på hur behovet ser ut, säger Emelie Carlsson Gras och fortsätter:

– Under höstlovet planerar vi att ha flera gränsöverskridande aktiviteter, som till exempel att göra musik till en film.

GÄNGET KOMMER OCKSÅ stötta fritidspedagogerna på varje ort för att de ska kunna arbeta vidare med ungdomarna även när Emelie, Robin och Rani inte är på plats. Dessutom kan de tre fungera som en länk för att ungdomarna ska kunna söka Unga leder unga-bidrag för att kunna starta ett eget projekt.

– Genom projektet har vi tillsammans möjlighet att skapa förutsättningar för fler kulturaktiviteter ute på fritidsgårdarna, säger Robin Petersson.

KULTURSKOLAN POP-IN är skapat med hjälp av bidragsmedel från Statens Kulturråd och pågår hela höstterminen i ett första skede.

Vill du vlogga, starta ett band, en dansgrupp eller kanske en podcast? Robin Petersson, Emelie Carlsson Gras och Rani Nair kan hjälpa dig. Foto: John Nordh